Tips om steunmuren te slopen

Tips om steunmuren te slopen

Steunmuren spelen een cruciale rol in de stabiliteit van je huis. Maar soms wil je een van deze muren verwijderen, bijvoorbeeld om een open leefkeuken te creëren tijdens een renovatie. Hoe doe je dat? Wij helpen je op weg.

Steunmuren herkennen

Er zijn verschillende manieren om steunmuren te herkennen.

Eerst en vooral is er de dikte. Steunmuren zijn minstens 15 cm dik (bij baksteen of beton). Een niet-dragende scheidingswand is veel dunner, circa 7 à 10 cm.

Daarnaast is er het materiaal. Scheidingswanden worden soms gemaakt van gipsplaten of lichtgewicht houtconstructies. Steunmuren moeten veel sterker zijn en worden dus vervaardigd uit baksteen, beton of een ander stevig materiaal.

Controleer ook de bouwtekeningen. Deze plannen geven duidelijk aan welke muren dragend zijn. Ze worden aangeduid met dikkere lijnen of speciale symbolen.

Geen bouwplannen gevonden? Kijk naar de ligging van de muur. Muren die haaks op draagbalken lopen, dragen vaak de last van de vloer erboven. Ook centrale muren (in het midden van het huis) zijn dikwijls dragend, omdat ze de bovenliggende verdiepingen ondersteunen.

Als je na bovenstaande tips nog twijfelt, schakel dan een aannemer of een architect in om de muren te controleren.

Steunmuren veilig verwijderen

Veiligheid is prioriteit bij het verwijderen van steunmuren. Om ongelukken te voorkomen, volg je onderstaande stappenplan.

Stempels plaatsen

Daarom moet je eerst tijdelijke ondersteuningen plaatsen om de last tijdelijk op te vangen. Gebruik stempels (metalen palen) met een stempelbalk om het gewicht van de bovenliggende vloer te ondersteunen. Zorg dat deze stempels stevig geplaatst worden en ze niet kunnen wegschuiven. Lat ze staan totdat de nieuwe draagconstructie is aangebracht.

Draagbalk plaatsen

Verwijder de muur gedeeltelijk. Sloop niet alles in één keer. Begin bovenaan en werk naar beneden. Vergeet niet om de nodige beschermende kledij te dragen, zoals een helm, bril, handschoenen en veiligheidsschoenen).

Een stalen H-balk of een betonnen latei kan de functie van de steunmuur overnemen. Let erop dat je de juiste maat en sterkte van de balk kiest. Laat dit berekenen door een specialist. Zorg dat de uiteinden van deze balk/latei stevig verankerd zijn en voldoende draagvlak hebben.

Controle

Controleer of alles goed is geplaatst en de last veilig wordt gedragen. Pas nadien kan je de stempels verwijderen en met de overige werken verdergaan.

Verwerking bouwpuin

Bij het verwijderen van een steunmuur komt veel bouwafval vrij. Er zijn verschillende manieren om dit puin te verwerken.

Als je oprit nog niet aangelegd is, kan je het puin als fundering gebruiken. De gebroken stenen zorgen voor een stabiele onderlaag waardoor de kans op verzakking sterk afneemt.

Je kan het bouwafval ook naar een recyclagepark in de buurt brengen. Dit afval mag je (meestal) gratis aanbieden.

Heb je geen aanhangwagen? Laat het puin ophalen door een afvalverwerker. Je kan een bouwcontainer huren bij Remondis Corneillie (in Vlaanderen) of Remondis Stavelot (in Wallonië). Laat de container zo dicht mogelijk bij de werkplek zetten om tijd te besparen tijdens het opkuiswerk.