Highlights in Venetië? Dit moet je gezien hebben!

Highlights in Venetië? Dit moet je gezien hebben!

Een stedentrip naar Venetië, de prachtige parel in Italië in de planning? Dit zijn  de drie belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië en omgeving:

Highlights rond San Marco plein

Het San Marco plein, of Piazza San Marco, is het levendige hart van Venetië en een must-see voor elke bezoeker. Dit wereldberoemde plein is omringd door enkele van de meest iconische bezienswaardigheden en biedt talloze activiteiten. Een van de hoogtepunten is de prachtige Basilica de San Marcos. Deze indrukwekkende kathedraal, versierd met goudmozaïeken en met een rijke Byzantijnse architectuur, biedt een adembenemend interieur. Naast de basiliek staat het Campanile, de klokkentoren van San Marco. Een rit met de lift naar de top biedt een spectaculair uitzicht over Venetië en de omliggende lagune.

Het Dogenpaleis, een ander juweel aan het plein, is een gotisch meesterwerk dat ooit de residentie was van de Doge van Venetië. Binnenin kunnen bezoekers door de weelderige kamers en indrukwekkende kunstcollecties dwalen, evenals de beroemde Brug der Zuchten oversteken. De Caffè Florian en Caffè Quadri, twee historische cafés op het plein, zijn perfecte plekken om te ontspannen met een kop koffie terwijl je geniet van live muziek en de unieke sfeer. Het plein zelf is een prachtige plek voor een ontspannen wandeling, vooral in de vroege ochtend of late avond wanneer de menigte dunner is. Daarnaast bieden de omliggende straten en steegjes tal van winkels, van luxe boetieks tot traditionele maskermakers, evenals restaurants waar je de Venetiaanse keuken kunt proeven.

Canal Grande & Rialtobrug

De Canal Grande, oftewel het Grote Kanaal, is de belangrijkste waterweg van Venetië en slingert zich in een omgekeerde S-vorm door de stad. Deze indrukwekkende waterstraat is ongeveer 3,8 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op de historische paleizen, kerken en gebouwen die langs de oevers staan. Een tocht met een vaporetto (waterbus) of een romantische gondelvaart is de beste manier om de pracht van het Canal Grande te ervaren. Een van de meest iconische bezienswaardigheden aan het Canal Grande is de Rialtobrug van Venecia. Deze sierlijke stenen brug, gebouwd in de late 16e eeuw, is een van de vier bruggen die het Canal Grande overspannen en verbindt de wijken San Polo en San Marco. De Rialtobrug is een architectonisch wonder en biedt een schitterend uitzicht op het kanaal. Langs de brug vind je winkels die souvenirs, juwelen en Venetiaanse ambachten verkopen, waardoor het een levendige en essentiële stop is tijdens een bezoek aan Venetië.

Murano & Burano

Murano en Burano zijn twee betoverende eilanden in de lagune van Venetië, elk met een unieke charme en een korte boottocht vanaf Venetië. Murano staat wereldwijd bekend om zijn eeuwenoude traditie van glasblazen. Sinds de late 13e eeuw verplaatsten glasblazers hun werkplaatsen naar Murano om brandgevaar in Venetië te verminderen. Vandaag de dag kunnen bezoekers in diverse glasfabrieken en ateliers het ambacht van dichtbij zien, waarbij meesterglasblazers ingewikkelde kunstwerken creëren. Het Museo del Vetro, oftewel het Glasmuseum, biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis en evolutie van glaswerk op het eiland.

Burano, daarentegen, is beroemd om zijn kantwerk en levendig gekleurde huizen. Elke woning heeft een andere felle kleur, wat volgens de legende vissers hielp hun huizen terug te vinden in de mist. Het eiland straalt een schilderachtige en vrolijke sfeer uit. Het Museo del Merletto toont de rijke geschiedenis van Burano’s kantwerk, met indrukwekkende exposities van handgemaakte stukken die generaties lang zijn doorgegeven. Beide eilanden bieden een verfrissende ontsnapping aan het drukke Venetië. Een bezoek aan Murano en Burano biedt een blik op het traditionele Venetiaanse vakmanschap en een onvergetelijke ervaring van culturele en visuele schoonheid. Met regelmatige vaporetto-verbindingen zijn deze eilanden gemakkelijk bereikbaar en vormen ze een perfect dagtripje voor reizigers die de diversiteit van de Venetiaanse lagune willen verkennen.